Czym są wyciskarki wolnoobrotowe?

Wyciskarki wolnoobrotowe są często mylone z sokowirówką, jest to ogromny błąd gdyż te urządzenia poza tym, że służą do uzyskiwania domowych soków, różnią się i to znacznie.

Czym są więc wyciskarki wolnoobrotowe?
Wyciskarki wolnoobrotowe to urządzenia, w których konstrukcji używa się wałków ślimakowych, które działając jak prasa umożliwiając uzyskanie soków z różnego rodzaju surowców. Wyciskarka wolnoobrotowa sprawdzi się zarówno przy twardych warzywach i owocach (takich jak jabłka czy marchew) jak i zielonych warzywach liściastych (takich jak szpinak, jarmuż, mlecz czy też natka pietruszki) oraz drobnych owocach jagodowych. Dzięki zastosowaniu wałków ślimakowych otrzymujemy gęstsze (niż w sokowirówce)oraz bardziej esencjonalne soki z miąższem, dzięki czemu mogą być one dłużej przechowywane.
Trzeba również zauważyć, że jak sama nazwa wskazuje działają one na niskich obrotach. Sprawia to, że wytworzenie soku trwa dłużej, jednak wolna praca pozwala na zachowanie w soku większej ilości wartości odżywczych (enzymów i błonnika).